Prawidłowe karmienie trzody chlewnej opiera się na zbilansowanej diecie pokrywającej zapotrzebowanie świń na energię, białko (makuch rzepakowy, śruta poekstrakcyjna rzepakowa, sojowa), mikro i makroelementy, dodatki mineralno-witaminowe oraz aminokwasy. Dawka paszowa dla świń składa się w 80% z pasz treściwych (zboża, śruty poekstrakcyjne) resztę stanowią pasze objętościowe i dodatki paszowe.
Sposób żywienia trzody chlewnej znacząco wpływa na jakość mięsa. Zależy on od wielkości stada, chlewni i siły roboczej a także od rodzaju zwierzęcia (locha luźna, prośna lub karmiąca; tucznik, warchlak, prosię), stanu fizjologicznego, dziennych przyrostów i masy ciała. Stopień całkowitego zapotrzebowania na składniki mineralne zależny także od przyswajalności składników z paszy. Wysokomięsne rasy świń zużywają dwa razy więcej składników mineralnych, w okresie intensywnego odkładania tkanki mięsnej.
Zawarte w ciele zwierząt składniki mineralne w około 50% składają się z wapnia. Wapń w organizmie trzody chlewnej jest składnikiem budulcowym kości i uzębienia, tworzy tkankę kostną, uczestniczy w procesach przewodnictwa impulsów nerwowych, funkcjonowaniem mięśni szkieletowych oraz przepuszczalności błon komórkowych. Niezbędny jest w przemianach związków azotowych, a także procesach związanych z krzepnięciem krwi.
Rozróżniając rodzaj zwierzęcia można określić ogólne zasady odżywiania świń.
Żywienie prosiąt
Od samego początku skarmienie prosiąt jest niezwykle ważne. Jest to okres w którym rozwijają się predyspozycje do pobierania odpowiedniej ilości paszy w okresie tuczu, a także stymuluje się układ odpornościowy i rozwija mikroflora jelitowa. W pierwszym tygodniu życia prosięta piją jedynie mleko matki. W drugim tygodniu należy wprowadzić mieszanki pasz treściwych np. mleko w proszku, skrobia po obróbce termicznej, serwatka posiadają one wysoką strawność. Prosięta muszą mieć dostęp do czystej wody.
Żywienie loszki i knurki
Sposób skarmiania dąży do osiągnięcia szybkiej dojrzałości płciowej. Zwierzęta wolą świeżą paszę, dlatego lepiej podawać ją w kilka razy dziennie w mniejszych dawkach. Pasza powinna zawierać dużą koncentrację składników odżywczych. Niezwykle istotne jest dodawanie do niej kredy pastewnej około 8 g na 1 kg paszy.
Z kolei dzienne zapotrzebowanie loch ciężarnych na Ca wynosi 15 g, a na P ok. 12 g. Natomiast zapotrzebowanie loch karmiących wynosi odpowiednio: 35 i 25 g. Należy pamiętać, że nadmiar wapnia w dawce powiększa niedobór fosforu. proces kostnienia, intensywność metabolizmu i reprodukcję zwierząt (nieregularne ruje). Dlatego warto mieć na uwadze ilość przyswajalnego przez świnie wapnia. Niedobór tego składnika powoduje zahamowanie wzrostu kości, prowadzące do krzywicy, aby zapobiec takim sytuacją można podawać kredę pastewną produkowaną przez przedsiębiorstwo LABTAR.
Żywienie warchlaków
Również dąży do osiągnięcia dojrzałości płciowej. Pasza powinna mieć zbilansowaną ilość składników odżywczych. Jeśli skarmiamy zwierzęta jęczmieniem to należy pamiętać o podawaniu takiej samej ilości pszenicy. Białka powinny otrzymywać około 18%. Jeśli chodzi o dodatek kredy pastewnej zawiera ona w 1 kg około 380 g wapnia pozwala to bilansować niedobory tego minerału w mieszankach dla świń, dodaje się jej około 10g. Bardzo ważny jest odpowiedni stosunek ilości wapnia do fosforu w paszy. Uznaje się, że proporcja ilości wapnia do fosforu wynosząca jak 1:1-1,3 jest poprawna. Szybkie tempo wzrostu zapewnia lizyna, jednakże nie powinna ona wynosić więcej niż 1,2% dziennego zapotrzebowania.
Żywienie knurów
Skarmianie knurów doży do zaspokojenia tylko potrzeb bytowych, ma to wpływ na produkcję dobrej jakości nasienia. Potrzeby bytowe zwierząt uzależnione są od temperatury otoczenia, wilgotności, obsady w kojcu, stresu, nadmiernej ruchliwości, a także chorób. Natomiast dawkowanie kredy pastewnej wynosi 22g.
Żywienie tuczników
Intensywność wzrostu zapewni dokładną znajomość zawartości składników pokarmowych stosowanych pasz. Osiągnięcie szybkiego tempa wzrostu wiąże się z efektywnym zbilansowaniem zapotrzebowania na energię, białko, składniki mineralne i witaminy. Potrzebna jest też świadomość składników paszy i ich roli np. zawartość włókna w paszy może wynosić do 7% (w zależności od wieku tuczników), białka nie powinna być mniejsza niż 75%, lizyny co najmniej 5%, kredy pastewnej ok. 16 g.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!