Przedsiębiorstwo LABTAR Sp. z o.o.
ul. Św. Jacka 12
46-050 Tarnów Opolski
NIP: 754-001-63-27
e-mail: labtar@labtar.pl
Zadzwoń do nas
Nawozy i wypełniacze
667 822 005
e-mail: dwolek@labtar.pl
Kredy pastewne
602 696 611
e-mail: zmuda@labtar.pl
Przedsiębiorstwo LABTAR Sp. z o.o.
ul. Św. Jacka 12
46-050 Tarnów Opolski
NIP: 754-001-63-27
e-mail: labtar@labtar.pl
e-mail: dwolek@labtar.pl
e-mail: zmuda@labtar.pl
Poprawa struktury gleby
Osiąganie coraz to większej wydajności produkcji zmusza rolników do wykorzystywania wszelkich dostępnych oraz nowych metod prowadzenia gospodarstwa. Wytworzona biomasa roślinna jest nie tylko elementem żywności, ale składnikiem wykorzystywanym w produkcji pasz dla zwierząt oraz biopaliw Czytaj dalej
ROLA I NIEDOBORY WAPNIA W ORGANIŹMIE ZWIERZĄT
Wapń jest najważniejszym składnikiem mineralnym organizmu zwierzęcego. Wpływa na prawidłowy wzrost i utrzymanie struktury układu szkieletowego, oddziałuje na pracę mięśni, krzepnięcie krwi, bierze udział w regulacji przepuszczalności błon komórkowych i przewodnictwie nerwowym. Niedobór wapnia w organizmie zwierzęcym może mieć poważne konsekwencje, zobaczcie niżej. Czytaj dalej
Dlaczego warto wapnować
Opłacalność produkcji uzależniona jest od czynników fizyko-chemiczno-biologicznych gleby. Bardzo kwaśny lub kwaśny wskaźnik pH warstwy ornej dla zdecydowanej większości upraw jest zbyt niski i na dłuższy czas ogranicza absorpcję składników, dając niższe plony o gorszej jakości. Czytaj dalej
Skutki zakwaszenia gleb
Gleba zaopatruje korzenie roślin w składniki pokarmowe, tlen i wodę. Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby decydują o efektywności nawożenia organicznego mineralnego, czyli o jakości i wielkości plonu roślin oraz o wyglądzie roślin ozdobnych.
Właściwości te można poprawiać poprzez odpowiednie zabiegi agrotechniczne w tym wapnowanie. Czytaj dalej