Przedsiębiorstwo LABTAR Sp. z o.o.
ul. Św. Jacka 12
46-050 Tarnów Opolski
NIP: 754-001-63-27
e-mail: labtar@labtar.pl
Zadzwoń do nas
Nawozy i wypełniacze
667 822 005
e-mail: dwolek@labtar.pl
Kredy pastewne
602 696 611
e-mail: zmuda@labtar.pl
Przedsiębiorstwo LABTAR Sp. z o.o.
ul. Św. Jacka 12
46-050 Tarnów Opolski
NIP: 754-001-63-27
e-mail: labtar@labtar.pl
e-mail: dwolek@labtar.pl
e-mail: zmuda@labtar.pl
Dlaczego warto wapnować
Opłacalność produkcji uzależniona jest od czynników fizyko-chemiczno-biologicznych gleby. Bardzo kwaśny lub kwaśny wskaźnik pH warstwy ornej dla zdecydowanej większości upraw jest zbyt niski i na dłuższy czas ogranicza absorpcję składników, dając niższe plony o gorszej jakości. Czytaj dalej
Skutki zakwaszenia gleb
Gleba zaopatruje korzenie roślin w składniki pokarmowe, tlen i wodę. Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby decydują o efektywności nawożenia organicznego mineralnego, czyli o jakości i wielkości plonu roślin oraz o wyglądzie roślin ozdobnych.
Właściwości te można poprawiać poprzez odpowiednie zabiegi agrotechniczne w tym wapnowanie. Czytaj dalej
Odpowiednio zbilansowana dieta u świń
Prawidłowe karmienie trzody chlewnej opiera się na zbilansowanej diecie pokrywającej zapotrzebowanie świń na energię, białko (makuch rzepakowy, śruta poekstrakcyjna rzepakowa, sojowa), mikro i makroelementy, dodatki mineralno-witaminowe oraz aminokwasy. Dawka paszowa dla świń składa się w 80% z pasz treściwych (zboża, śruty poekstrakcyjne) resztę stanowią pasze objętościowe i dodatki paszowe. Czytaj dalej
Żywienie ślimaków – kreda pastewna dla mięczaków
Hodowla ślimaków staje się coraz bardziej popularnym zajęciem. Te niewielkie stworzenia zaczynają być doceniane na terenie całego świata przede wszystkim ze względu na łatwo przyswajalne przez człowieka wartości odżywcze, małą zawartość tłuszczu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i bogactwo dobrego białka. Czytaj dalej