Gleba zaopatruje korzenie roślin w składniki pokarmowe, tlen i wodę. Właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby decydują o efektywności nawożenia organicznego mineralnego, czyli o jakości i wielkości plonu roślin oraz o wyglądzie roślin ozdobnych.
Właściwości te można poprawiać poprzez odpowiednie zabiegi agrotechniczne w tym wapnowanie.
Zakwaszenie gleb to kluczowy czynnik ograniczający produkcję roślinną. Uwarunkowane jest naturalnymi procesami glebotwórczymi i klimatycznymi, ale jest również pogłębiane przez człowieka poprzez działalność gospodarczą. Swój udział ma również emisja zanieczyszczeń przemysłowych, która może mieć nawet 70% udział w zakwaszeniu powodowanym przez człowieka.
Niskie pH gleby ma na nią negatywny wpływ, ponieważ:
- pogarsza jej chemiczne, fizyczne i biologiczne właściwości,
- doprowadza do utraty składników mineralnych, szczególnie magnezu, fosforu czy molibdenu,
- destruktywnie wpływa na środowisko,
- diametralnie zmniejsza plony roślin uprawnych,
- potęguje niebezpieczeństwo inwazji patogenów,
- ogranicza zdolność wykorzystania składników z nawozów.
- wzmacnia ruchliwość niebezpiecznych składników, metali ciężkich oraz glinu ruchomego.
- Stwarza warunki dla chemicznego zubożenia i rozpadu struktur wtórnych minerałów ilastych,
- zwiększa wzrost grzybów,
- ogranicza korzystny wpływ mikroorganizmów dla roślin wyższych (bakterie nitryfikacyjne),
Oprócz tego udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych (pH<5,5):
- wstrzymuje rozwój,
- doprowadza innowacyjność do poziomu zerowego,
- wskazuje na brak kluczowych podstaw zarządzania w agrotechnice, wliczając gospodarowanie składnikami nawozowymi,
- negatywnie wpływa na produkcję roślinną,
- hamuje rozwój ekonomiczny,
- blokuje konkurencyjność,
- ujawnia brak profesjonalizmu w agrotechnice,
- przeczy stosowaniu dobrych praktyk rolniczych.
Bez doprowadzenia odczynu gleby do właściwego poziomu, wypracowanie proporcjonalnego bilansu materii organicznej oraz proporcjonalnego bilansu składników nawozowych nie jest możliwe. Oczywiście nie można zapominać, że podstawowymi składnikami mającymi wpływ na proces zakwaszenia gleb jest nie tylko wymywanie wapnia lecz również kwaśne deszcze, nieodpowiednie stosowanie nawozów azotowych oraz wywożenie wapnia razem z plonami.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!